Reconstruction of the public space in Döbrentei utca, Apród utca, Lánchíd utca and a floating landing stage on the Danube under the project for the development of transport in the Buda Castle and area

muszaki_adatok_cim

Technical data

Building trades

road design
traffic engineering
railway and catenary design
utility design
electrical and mechanical design
telecommunication design
bridge and structural design

Principal

Budavári Önkormányzat

Project value

1,017.43

Design value

46.69 millió Ft

Years of completion

2012 to 2014

Years of construction

2014 to 2015

The design of the Castle Garden Bazaar was followed by the reconstruction of its immediate and wider environment. The Principal wished the area to become a zone with a reduced speed limit of 30 km/h and to fit into the listed environment. Therefore, the roadway was raised in front of the car park in Clark Ádám tér and the Semmelweis Medical History Museum, and was made flush with the pavement. There is only a 2 cm difference in elevations between the pedestrian surface and the motorists’ surface, and they also differ in the texture of the paving. There is a cycle path everywhere between the roadway and the pedestrian surface, which is made of pavers of a different colour and material. In accordance with the design of the period, the current road also has large basalt cobblestone paving. As a new element, 1.50 m wide bicycle paths, running in the same direction as motor vehicle traffic, appeared, which were covered with custom-made through-coloured, reinforced-fibre fine concrete paver paving, with elements provided with a cyclist pictogram at 25 m intervals. Zone boundary pavers were laid between the pedestrian pavement and the cycle path (custom-carved basalt or granite), which, at the same time, also created a 2 cm difference in elevations between the two surfaces with different uses. The zone boundary pavers also provides for safe circulation by the visually impaired. The direction of one-way traffic was reversed in Döbrentei utca in order to reduce traffic, thus it is used only by destination traffic indeed. Therefore, a junction in Szarvas tér also had to be modified in such a way that motorists can turn right also from the direction of Szent Gellért tér in the direction of Apród utca and Lánchíd utca. The cyclists’ needs were met to the maximum extent: the direction of Döbrentei utca to Lánchíd utca received bicycle paving, and the direction Apród utca to Lánchíd utca was also connected to the cycle path in Krisztina körút. In Várkert rakpart, due to the 40 to 50 km/h speed of trams, in order to protect pedestrians, the only solution was to physically delimit the tracks towards the square, which was ensured by installing a plinth railing. In the strip between the railing and the catenary poles, it was possible to install a contiguous bench system.

The proposed public lighting was to be provided with public lighting poles and lighting fittings fit into the listed environment of the area and the architectural designs. The design shown in photos of the period helped us to design the street lamps. The proposed street lamps were planned on the side opposite the Castle Garden Bazaar, thus the diffused light provided by the public lighting fittings do not interfere with the decorative lighting of the building. From the point of view of utility design, the greatest contradiction was between the rebuilt surface modified according to the new concept and the adjustment of the utility routes uncertain in some places. The best example for this is the reconciliation of a DN 1,200 SENTAB water pressure pipe and the row of street lamps for public lighting. The period street lamps to be installed parallel to the road could not be appropriately placed; finally, the solution was to replace the DN 1,200 SENTAB pipes with DN 1,000 spheroidal graphite cast iron pipes. Perhaps the most important task of grading was storm water drainage. The site elevation in front of Gloriette is about 4 metres lower than Szarvas tér and more than 3 metres lower than Clark Ádám tér. Since the raised kerbs were removed, grated gutters and a curved surface gutter on one side were designed with large gratings, which were doubled at the lowest point.

In order to serve the Castle Garden Bazaar with as full public transport as possible, a new floating landing stage was established at the lower embankment road on the Buda side, which is connected to the upper embankment road with a pedestrian ramp accessible to the disabled. In order to improve access to the area by tram service, a new tram stop was established at the Castle Garden Bazaar and one in Szarvas tér. Simultaneously, the Döbrentei tér and Fátyol utca stops were removed; they are replaced by a stop established at the Rudas Bath, where safe pedestrian and bicycle connections were established between Erzsébet Bridge and Szent Gellért rakpart through the installation of traffic lights.