"Kecskemét város térségi elérhetőségének javítása" Megvalósíthatósági Tanulmány kidolgozása és megalapozó tevékenységek végzése

muszaki_adatok_cim

Műszaki adatok

Szakágak

úttervezés
forgalomtechnika
közműtervezés
híd- és szerkezettervezés
geotechnika

Megbízó

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata

Beruházás értéke

19 350,00 millió Ft

Tervezés értéke

484,00 millió Ft

Teljesítés éve

2010 - 2011

Kecskemét Megyei Jogú Város 2010. folyamán a KÖZOP 3. – térségi elérhetőség javítása prioritásban nyert el támogatást megvalósíthatósági tanulmány készíttetésére. A kiírásra a FŐMTERV Zrt. pályázott sikerrel – a TRANSMAN Kft., Vibrocomp Kft és az M-POL Kft. alvállalkozóként történő bevonásával.
A projekt tervezési feladata a város teljes gazdasági-, társadalmi-, környezeti- célrendszerének és prioritásainak átfogó feldolgozásán nyugvó város- és közlekedéstervezést igényelt a következő beavatkozási területek részletes vizsgálatával:

  • A forgalomlefolyást segítő, a közúti kapacitást és forgalombiztonságot növelő beavatkozások a város bevezető útjain
  • A térség tranzitforgalmának elválasztása a célforgalomtól elkerülő utak építésével
  • A forgalomlefolyás hatékonyságát növelő, a forgalombiztonságot erősítő lokális beavatkozások (csomópont építések, fejlesztések, korszerűsítések)
  • A meglévő és tervezett hálózat hatékony és biztonságos kihasználását elősegítő ITS megoldások (Intelligens Közlekedési Rendszerek) alkalmazása

A tervezési szerződés keretében a feladat Kecskemét Megyei Jogú Város által tervezett és a korábbi koncepcióban részletezett közlekedésfejlesztési elképzelések Részletes megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése, a projektek megvalósíthatóságának alátámasztása, a legmegfelelőbb változat kiválasztása volt.
Mindezen célokat oly módon kellett elérni, hogy azok összhangban legyenek „Kecskemét város intermodális pályaudvar és kapcsolódó közösségi fejlesztések” tárgyú párhuzamosan futó pályázati munka törekvéseivel.
A projekt főbb – teljesítéssel egybekötött – mérföldkövei a következők voltak:

  • Forgalomfelvételek tervezése, előkészítése és lebonyolítása
  • Döntéselőkészítő tanulmány készítése
  • Részletes megvalósíthatósági tanulmányok szállítása

A feladatkidolgozás részeként készültek forgalomfelvételek, közlekedési módválasztásra vonatkozó preferencia vizsgálatok, valamint a FŐMTERV végezte a makro- és mikroszimulációs modellezést, a költség-haszon alapú és multikritériumos projektértékelést is.