Budapest II. kerület Széll Kálmán tér csatornarekonstrukció

muszaki_adatok_cim

Műszaki adatok

Szakágak

közműtervezés
geotechnika
organizáció

Megbízó

Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.

Beruházás értéke

330,00 millió Ft

Tervezés értéke

8,00 millió Ft

Teljesítés éve

2013 - 2014

Kivitelezés éve

2015
A projekt keretein belül készült el a Széll Kálmán tér csatornrekonstrukció terve a Széll Kálmán tér 11. szám és a Margit körút 91. szám között, illetve a Krisztina körút 3. szám és a Széll Kálmán tér 15. szám között. A tervezési terület egyesített rendszer szerint csatornázott, a Kelenföldi szivattyútelep vízgyüjtő területén belül a Margit körúti főgyüjtő és az Ördögárok vízgyűjtő területének határán húzódik. A terület nagy része a Margit körúti főgyűjtő vízgyűjtő területéhez tartozik, az összegyülekező szenny- és csapadékvizek befogadója a Margit körút Széna téri sarkán induló 160/200 „O”/té szelvényű csatorna.
A tervezett csatornarekonstrukció a Margit körúton, a Szilágyi Erzsébet fasoron és Krisztina körúti szakaszon a Széll Kálmán tér felszíni rekonstrukció kapcsán átépülő útpálya víztelenítésének befogadjóként is szolgál, valamint a tér belső csatornahálózatának és a környező épületek csatornabekötéseinek is befogadója.
Az érintett csatornák 63/95 t/b szelvényűek és összesen ~570 fm hosszban kerülnek rekonstrukcióra. Az üzemeltetővel történt egyeztetések alapján a terv a rekonstrukciót kitakarás nélküli technológia, csőbehúzás alkalmazásával tarlamazza. A meglévő 63/95 t/b csatornába 50/75 t/ÜPE anyagú csatorna kerül behúzásra, a házibekötések nyílt munkaárokban épülnek át.
A Széna tér felőli, a villamospályát is érintő szakaszon a meglévő csatorna nyomvonalától eltérően a Széll Kálmán tér felszíni rekonstrukciója miatt új nyomvonalon épül át a csatorna. Ezen a szakaszon a terv szerint a 80 cm átmérőjű vasbeton csatorna részben nyílt munkaárokban, részben a villamospálya alatt kitakarás nélkül, microtunneling eljárással épül meg.
A tervezett tisztítóaknák monolit vasbeton szerkezettel épülnek. A Szilágyi Erzsébet fasor - Krisztina körúti csomópontnál, valamint a Széna tér felől az új nyomvonalon vezetett csatorna befogadóra történő csatlakozásánál egyedi vasbeton műtárgyak épülnek.
A tervdokumentáció a csatornarekonstrukciós munkákat két építési ütemre osztja fel, a projekt organizációs terve a Széll Kálmán tér felszíni rekonstrukció generál organizációjával összhangban készült el.