A Belváros Új Főutcája I. ütem

muszaki_adatok_cim

Műszaki adatok

Szakágak

úttervezés
forgalomtechnika
közműtervezés
villamos és gépész tervezés
távközlés tervezés
geotechnika
organizáció

Megbízó

Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft.

Beruházás értéke

5 500,00 millió Ft

Tervezés értéke

12,90 millió Ft

Teljesítés éve

2007 - 2008

Kivitelezés éve

2009 - 2010

A Belváros új Főutcája Belváros-Lipótváros Önkormányzata megrendelésére és lebonyolításában, Európai Uniós támogatással valósult meg. A tervezést a Közlekedés Kft- FŐMTERV-Város- Teampannon Kft által alkotott konzorcium végezte.
Az I. ütem a Kálvin tértől a Szabadság térig terjedt a Kecskeméti utca- Károlyi Mihály utca, valamint a Petőfi Sándor utca –Bécsi utca– Október 6-a utca vonalán, míg a II. ütem a Ferenciek tere átalakításával kötötte össze a korábban már megvalósult szakaszokat. Az engedélyezési tervek egészen a Szent István körútig elkészültek, összefüggő gyalogos útvonalat létrehozva majd a VIII., IX. kerület és a XIII. kerület között, felfűzve az V. kerület meghatározó tereit. 
A megbízás keretében a FŐMTERV a Kálvin tér – Ferenciek tere között, az ún. Egyetemi negyed szakaszát tervezte, ahol funkciójából fakadóan jellemző az átlagostól nagyobb gyalogosforgalom, igény a találkozási terek, leülési lehetőségek, vendéglőteraszok kialakítása a közúti forgalom minimálisra korlátozásával.
TERVEZÉSI FELADATOK:
•    Engedélyezési tervek, engedélyek megszerzése
•    Tender tervek
•    Kiviteli tervek

A BERUHÁZÁS ELEMEI:
•    Faltól-falig útpálya és gyalogosfelület természetes kő burkolattal
•    Útvíztelenítés kétoldali folyókával
•    Új közvilágítás, egyedi oszlopokkal
•    Teljes közmű korszerűsítés
•    Süllyedő pollerek az Egyetem térnél
•    Fasor visszatelepítése a Kecskeméti utcában
•    Parkolósáv a Kecskeméti utcában
•    Utcabútorok, csobogók, szobrok

A BERUHÁZÁS EREDMÉNYE:
A Belváros új Főutcája a Kálvin tértől a Szabadság térig elkészült, - I. ütemben még változatlanul hagyva a Ferenciek terét - igényes közvilágítási oszlopokkal, fasorokkal, látványos vízjátékokkal és pihenőfelületekkel, teraszokkal, visszacsalogatva a kereskedelmi és diáknegyedbe a gyalogosokat, turistákat, diákokat, bizonyítva, hogy a közúti forgalom kizárása a legfontosabb gyalogos tengelyekről minőségileg magasabb színvonalú, egészségesebb életteret tud biztosítani, vonzóvá téve a zsúfolt belvárost is a kellemes időtöltésre.
A forgalmi rend a Magyar utcáig még kétirányú az ott lévő mélygarázs megközelíthetősége, valamint a Korona szállodához érkező buszok visszafordulási lehetősége miatt. A további szakasz már egyirányú, és az Egyetem tértől csak a városi busz haladhat be, viszont a kerékpárosok a forgalommal szemben is közlekedhetnek, táblával kijelölve. A burkolat faltól-falig természetes kő, a gyalogos felületeken mészkő, míg a 4,5 m széles útpályán és parkolósávokon gránit biztosítja a megfelelő teherbírást. A Kecskeméti utcában mindkét oldalon lehet parkolni, a többi szakaszon korlátozottan és kizárólag az egyik oldalon, mivel a másik oldalon padok, csobogók, ivókutak vannak. A közvilágítási oszlopok modernek, a tereken szétágazó fát szimbolizálva, míg az utcaszakaszokon egyenesek. A vízelvezetést kétoldali folyóka biztosítja. A közműellátást az itt tartandó rendezvényekre is figyelemmel terveztük meg.