Budapest 2008. évi útfelújítások kiviteli terve és tervezői művezetés

muszaki_adatok_cim

Műszaki adatok

Szakágak

úttervezés
forgalomtechnika
közműtervezés

Megbízó

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal

Tervezés értéke

27,81 millió Ft

Teljesítés éve

2008 - 2009

Kivitelezés éve

2008 - 2012

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal rendszeres útfelújítási programjából 2008-ban a FŐMTERV a 4. rész-feladaton belül 4 útvonal felújításának kiviteli tervét készítette el. A munkát konzorciumban végezte a Közlekedés Kft-vel, aki fentieken felül a csomag további útfelújítási munkáit tervezte. A konzorcium vezető a FŐMTERV volt. A tervezési szerződés vonatkozott a tervezési művezetés ellátására is.
 

A BERUHÁZÁS ELEMEI:
•    XI. ker. Törökbálinti út (Márton Áron u.- Irhásárok u. között)
•    XI. Hengermalom utca (Fehérvári út – Budafoki út között)
•    XI. Menyecske utca (Balatoni út – Neszmélyi út között)
•    IX. Üllői út (szervízút: Ecseri út –Dési Huber út között)

 

A tervezés építési engedélyeztetéssel nem járó útfelújítási munkákat tartalmazott. Ehhez előzetesen el kellett végezni a burkolat állapot feltárását, vagy a Főpolgármesteri Hivatal adatszolgáltatása alapján kellett meghatározni a pályaszerkezet megerősítését. Meg kellett vizsgálni a szegélyek, kapubehajtók és járdák állapotát és a Megrendelővel egyeztetve megtervezni a szükséges felújításokat. Beszerzésre kerültek a  közmű adatok, a közműhelyzet figyelembe vételével alakult ki a költségeket is mérlegelve a legkedvezőbb megoldás. Ellenőrizni kellett a vízelvezetés megfelelőségét és szükség esetén új víznyelőket elhelyezni a hiányzó pontokon. Minden esetben felújításra kerültek a parkolók és a buszmegállók pályaszerkezete. Esetenként forgalomtechnikai beavatkozásokt is végeztünk. A meglévő állapot vizsgálata alapján csomóponti korrekciókra, új jelzések, táblák kihelyezésére, a jelzőlámpa programok módosítására is szükség volt. El kellett készíteni az építési állapotokhoz tartozó forgalomtechnika terveket is. Gyalogátkelőhelyeknél meg kellett tervezni az akadálymentesítést és a gyengénlátókat segítő vezető burkolatot.

 

Mind a XI. kerületi utak, mind a IX. kerület Üllői úti szervízút esetében a fölső rétegek lemarása után megfelelő teherbírású kopó- és kötő réteget terveztünk. A különféle időszakokban felújított és így inhomogén szakaszok egységes pályaszerkezetet kaptak. Nagy forgalmú autóbusz megállók esetén bazaltbeton pályaszerkezetet javasoltunk. Átépültek a szegélyek és mellette a járdák, valamint a parkolóhelyek. Új víznyelők kerültek beépítésre a Törökbálinti úton.