Közlekedési tervek elkészítése a „2017-es úszó-világbajnokság” megrendezéséhez kapcsolódóan

muszaki_adatok_cim

Műszaki adatok

Szakágak

úttervezés
forgalomtechnika
közműtervezés
híd- és szerkezettervezés
geotechnika
organizáció

Megbízó

Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.

Beruházás értéke

319,50 millió Ft

Tervezés értéke

76,68 millió Ft

Teljesítés éve

2017

Kivitelezés éve

2017

ÁLTALÁNOS LEÍRÁS
A tervezési szerződés keretén belül társaságunk feladata volt a 2017 nyarán két hétig tartó, közel 400.000 látogatót vonzó Budapesten megrendezett Úszó-, Vízilabda-, Műugró-, Műúszó- és Nyíltvízi Világbajnoksághoz kapcsolódó közlekedési tervek elkészítése. A projekt előzményeként a, szintén társaságunk által készített, „Előzetes közlekedési koncepció - FINA 2017 Úszó VB Budapest Közlekedési koncepció és intézkedési terv készítése” szolgált. Jelen tervezési feladatban a koncepcióterv pontosítása, véglegesítése, az abban rögzült közlekedési rend kialakításához szükséges szakági kiviteli tervek elkészítése és a VB alatti közlekedési rend grafikai és kommunikációs feladatinak közlekedési alátámasztó munkarészeinek elkészítése volt szükséges.
TERVEZÉSI FELADATOK
A legforgalmasabb budapesti versenyhelyszín – Duna Aréna - Népfürdő utca – környezetében a VB alatt ideiglenesen szükséges közlekedési létesítmények tervezése:
• Dedikált parkolók akkreditált személyek részére
• Buszvégállomás sportolói autóbuszok részére
• Buszforduló média és látogatói autóbuszok részére
A négy budapesti versenyhelyszín (Duna Aréna – Népfürdő utca, Városligeti Műjégpálya – Olof Palme sétány, Hajós Alfréd uszoda – Margitsziget, Batthyány tér) környezetében a helyszíni kötöttségeken kívül, a FINA előírásainak, és a hatósági- és protokoll elvárásoknak megfelelő VB alatti ideiglenes forgalmi rend kialakítása.
Akkreditált személyek hivatalos szállítását végző viszonylathálózatok kialakítása:
• autóbusz viszonylathálózat sportolók, média és VIP&FINA személyek részére
• hajó viszonylathálózat VIP&FINA személyek és látogatók részére
A hivatalos szállodák – sportolók, média személyek és FINA&Parterns személyek részére – környezetében az érvényes jogszabályokon és előírásokon túl a FINA előírásainak megfelelően a dedikált autóbuszviszonylatok (sportolói, média, VIP) közlekedéséhez szükséges buszmegállók és forgalmi rend kialakítása.
A látogatói hajóviszonylatokhoz kapcsolódó kizárólagos VB parkolók helye és forgalmi rendjének kialakítása.
A dedikált VB járművek problémamentes közlekedését biztosító forgalmi beavatkozások a város számos pontján.
Javaslattétel a versenyhelyszínek közelében lévő közösségi közlekedési hálózat – M1 és M3 metró, 4-6, 1, villamosok, troli- és autóbusz hálózat – látogatói forgalomhoz igazodó útvonal és menetrendi módosításaira.
A versenyhelyszínek közelében a könnyebb tájékozódás céljából közúti és gyalogos tájékoztató táblarendszer kialakítása. Az egyes akkreditált csoportoknak (sportolói, média, VIP), illetve a látogatóknak szóló, a rájuk vonatkozó közlekedési rendszert összefoglaló szórólapok közlekedési alátámasztó munkarészeinek elkészítése.